Podcast Yayınlamak İstiyorum!
Bir podcast yayınlamak istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı henüz bilmiyorsunuz. Temel bilgileri sizin için toparladık ve ilk adımınızda destek olmak istedik. Zaten ilk adımı attıktan sonra, her adımınızda daha çok şey deneyecek ve öğreneceksiniz.
Podcast Yayını Nasıl Yapılır?
Her isteyen podcast yayınlayabilir mi? sorusuyla başlayalım. Evet, isteyen herkes podcast yayıncısı olabilir.Ama iyi bir podcast yayınına sahip olmak istiyorsanız şu soruların hepsine net bir evet cevabı vermelisiniz:
- Anlatmak istediğiniz bir hikayeniz, bir uzmanlık alanınız ya da insanları sıkmayacak bir anlatım yeteneğiniz olduğuna inanıyor musunuz?
- Podcast yayıncılığına ayıracak düzenli zamanınız var mı? Sözgelimi, nerede olursanız olsun her hafta belirli bir vakti sadece bu işe ayırabilecek misiniz?
- İstikrarlı olabilecek misiniz? Yani, birkaç bölüm yayınlayıp vazgeçeceğiniz bir hevesten öte, düzenli olarak bu trafiği yönetecek isteğiniz ve enerjiniz var mı? Bu işe zaman ayırmak sizi mutlu edecek mi?
Apple Podcasts uygulaması, 'Bundan sonra her hafta sizlerle yeni bir konuda sohbet edeceğiz' diye başlayıp, 4-5 bölümde kalmış eski podcast'lerle dolu. Unutmayın ki, yeni dünya düzeninde bu yarımkalmışlık, yapacağınız her işte sizinle ilgili bir negatif referans olarak karşınıza çıkabilir. O yüzden net bir karar vermeden asla aceleyle podcast yayınlamaya başlamayın.
(Bir konsept gereği sadece bir sezon ya da sayılı bölüm olarak yayınlanmış podcast'leri bu gruba dahil etmiyoruz elbette.)
Bu bölümü biraz ayrıntılı ve belki de biraz motivasyon kırıcı olarak görmüş olabilirsiniz. Ama bu kararı aldıktan sonraki ayrıntıların hepsi hızlıca çözümlenebilecek süreçler.
Podcast dünyasına hoş geldiniz!
Podcast dünyasına hoş geldiniz!
Neden Podcast Yayınlamalıyım?
Şu sebeplerden biri sizi anlatıyorsa, podcast yayıncılığını denemek için geçerli bir sebebiniz var demektir.- Bilgi Paylaşımı Bir konuda uzmanlığınız varsa bunu başkalarıyla paylaşmak aslında insanlık görevimiz. Öte yandan, insan bir yayın mecrasında birikimlerini anlatmaya başlayınca, o konuyla ilgili uzmanlığını güçlendirme sorumluluğunu da hissetmeye başlıyor. Bireysel olarak da kazançlı çıkacaksınız.
- Mecra Tanıtımı Bir marka, ürün, blog ya da sadece isminizi tanıtmak için podcast yayınları en faydalı seçeneklerden birisi, çünkü radyo gibi sesli podcast yayınları da hala dünyanın her yerde en kolay erişilebilen medya mecrası. Mesajlarınızı paylaşmak için kullanabileceğiniz en kolay yollardan biri de podcast yayıncılığı.
- Networking (Çevre Edinme) Podcast yayınlarınız sayesinde hem yeni insanlarla iletişim kurabileceksiniz, hem de ulaşmak istediğiniz isimler, mecralar, markalar ve iş fırsatları için bir kaynak ve referans oluşturmuş olacaksınız.
- Gelir Potansiyeli Amerika'da podcast endüstrisi yüksek kazançlı isimler oluşturdu. Türkiye'de henüz bu durum tam olarak oluşmasa da önemli bir potansiyel var. Unutmayın ki, hızlı büyüyen sektörlerde hızlı davranıp ilklerden olmak hep büyük avantajdır.
- Tarihe Bir Not Düşmek Tamamen kişisel tarihinize kayıtlar düşmek ve bu süreç içinde de yayınlarınız aracılığıyla sosyal çevrenizi genişletmek isteyebilirsiniz. Bu da kabul gören bir seçenek.
Nasıl Podcast Yayınlayabilirim?
Buraya kadar anlattıklarımız mantığınızla uyuştuysa, geriye kafanızdaki temel adımları oluşturmak kalıyor.
Teknik detaylara geçmeden önce, gerçekten zaman ayırarak karar vermeniz gereken önemli ayrıntılar var. Lütfen, daha sonra değişiklik yapmanın çalışmalarınıza zarar vereceği ve size hem vakit, hem abone hem de para kaybettirme ihtimali olan bu konuları netleştirmeden yayın işlemlerine başlamayın.
- Yayın yapmak istediğiniz konu
- O konuyu düzenli olarak destekleyebileceğiniz içerik
- Yayınınızın teknik anlamda ya da başka bir deyişle imaj olarak da kaliteli görünmesini sağlayacak görseller
- Amacınızı doğru yansıtan ve tanıtımlarda size katkı sağlayacak doğru bir Podcast kanal adı
- Düzenli olarak paylaşabileceğiniz ve dikkat çekebilecek Bölüm/konu başlıkları, en azından ilk birkaç haftalık bölümler.
Bu konuda ön hazırlığınızı tamamladıktan sonra teknik detaylara geçebilirsiniz.
Podcast Yayınlarının Süresi Ne Kadar Olmalı?
Bu konuda bir kural yok. Dünya geneline baktığımızda her bölümü üç-beş dakika süren podcast'ler de var, neredeyse iki saate yaklaşanlar da. Bu işin uzmanları, dinleyiciye doğru ulaşacak bir podcast yayınının 40 dakikayı geçmemesi gerektiğini söylerken ideal yayınların 30 dakika civarında olduğunu görüyoruz.Ülkelere göre değişen karakterler, alışkanlıklar ve teknoloji davranışları değerlendirildiğinde, yayın deneyimlerimiz doğrultusunda Türkiye için 20-25 dakikayı geçmeyecek yayınların en doğru süre olacağını söyleyebiliriz. Bir seferde çok uzun yayınlar yapmak yerine, konulara bölerek daha kısa ve düzenli bölümler yayınlamak daha doğru olabilir.
Podcast Yayınlamak İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyacım Var?
Aslında sadece bir telefon ve o telefonun kulaklıklı mikrofonu bile yeterli olabilir. Zaten podcast yayınlarını bu kadar popüler yapan da kolay erişim ve bu kadar kolay oluşturulabilmesi. Zaten bu yüzden kimi mecralarda podcast için sesli sosyal medya tanımları yapılıyor.Ancak elbette iyi bir yayın yapmak için kullanabileceğiniz ekipmanların limiti yok. Profesyonel stüdyo aşamasıyla ilgili ayrıntılara çeşitli internet aramalarıyla rahatça ulaşabilirsiniz. Ancak başlangıç için temel ihtiyaçları belirtelim.
- Ortalama kapasitede bilgisayar (teknik detaylar yayın şekliniz ve ses kayıt operasyonunuza göre değişebileceği için ayrıntı vermiyoruz)
- USB mikrofon
- Bir ses programı (Ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz Audacity en çok tercih edilen uygulama.)
- Kulaklık (Çok kaliteli bir kulaklık almak zorunda değilsiniz ama kayıtlar esnasında her şeyin yolunda olduğunu takip edebileceğiniz rahat bir kulaklığa ihtiyacınız olacak.)
Gerçek yayın kaydından önce mutlaka çeşitli kısa denemeler yapın, provalarla neyin doğru neyin yanlış olduğunu kontrol edin. Ardından da kendi sesinize alışın. Zira, bilimsel gerçekler de insanın kendi sesini kabullenmesinin zorluklarını anlatıyor.
Eğer bu imkanınız yoksa, bu hizmeti veren mecraları kullanabilirsiniz. Ücretsiz, sınırlı ücretli ya da ücretli paketler sunan sistemler internette mevcut. Özellikle Spotify sürecinden sonra birçok kişi Anchor kullanmayı tercih ediyor ama bu tamamen size bağlı.
Alternatif olarak kullanabileceğiniz popüler birkaç seçeneği de belirtelim.
Sıraladığımız mecraların bazıları hem podcast yükleme, hem de yayınlama hizmeti veriyor. Siz yayınınızı sisteme yükledikten sonra istediğiniz platformlara dağıtımını sağlamak için, sadece ilgili kutuları seçmeniz bile yeterli olabiliyor. Ama sonuç olarak hangisini kullanırsanız kullanın, RSS linkiniz olduktan sonra yayınlarınızı farklı mecralarda da yayınlayabilirsiniz.
Podcast Nasıl Yayınlanır? Podcast'imi Hangi Mecralarda, Sitelerde Yayınlayabilirim?
Eğer kendinize ait bir siteniz varsa ya da podcast yayınlarınız için bir site açtıysanız ve hosting servisiniz de mevcutsa, kayıtlarınızı yükleyerek bir RSS linki oluşturmanız gerekecek. Çünkü yayın mecralarında bu linki kullanacaksınız.Eğer bu imkanınız yoksa, bu hizmeti veren mecraları kullanabilirsiniz. Ücretsiz, sınırlı ücretli ya da ücretli paketler sunan sistemler internette mevcut. Özellikle Spotify sürecinden sonra birçok kişi Anchor kullanmayı tercih ediyor ama bu tamamen size bağlı.
Alternatif olarak kullanabileceğiniz popüler birkaç seçeneği de belirtelim.
Gerek popülerlikleri ve erişim güçleri, gerekse paylaşım seçenekleriyle öne çıkan ve podcast yayınlarınız mutlaka eklemenizi önerdiğimiz şu platformları ise sakın ama sakın atlamayın. Sadece birinde bile olmamak, önemli bir kitleyi kapsamınızın dışında bırakmak anlamına gelecektir.
Bu platformlarda önce bir üyelik oluşturduktan sonra basit adımları takip edebilirsiniz. Yükleme yaptıktan sonra değişiklik yapmanın zorluklarını ve dezavantajlarını göz ardı etmeyerek işlemleri dikkatli ve sakin yapmanızı öneririz.
Peki, Podcast Yayınlayarak Nasıl Para Kazanabilirim?
Açıkça cevap vermek gerekirse, seçeneklerin son bir yıl içinde katlanarak arttığı Türkiye'de sadece podcast yayınlayarak para kazanmak çok kolay değil. İstisnai örnekler olmakla birlikte podcast yayınları henüz reklam bütçelerinde kendine yeterince yer bulamıyor. Ancak çeşitli ajanslar artık özel projeler olarak podcast üretimlerine katkıda bulunuyor. Biz yine de bu süreçte olası gelir yollarını da belirtmemiş olmayalım.- Podcast yayınına bir sponsor bulmak
- Bir firmaya özel içerik hazırlayarak bir podcast kanalı açmak ya da bölüm hazırlamak
- Podcast yayınınıza bir web sitesi açmak ve onu içeriklerle destekleyerek sitenizden reklam geliri elde etmek
- Yan gelirler elde etmek. Örneğin, podcast yayınlarınız erişimi sayesinde uzmanlık alanınızla ilgili seminerlerde konuşmacı olmak
- Yayınlarınızla bir medya grubunun dikkatini çekerek yayını oraya taşımak
- Podcast yayınınızı aynı zamanda YouTube kanalına da çevirerek gelir elde etmek
Bütün bu bilgilerden yola çıkarak bir podcast yayınlamaya karar verdiyseniz, şimdi geriye kalan sadece yayın adımlarını tamamlamanız.
Yayınız başladığında lütfen bizi de haberdar edin, turkcepodcast.com kataloğumuzda size de yer vermekten mutluluk duyacağız.
İyi yayınlar!
turkcepodcast.com ile ilgili merak ettikleriniz için Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı inceleyebilirsiniz.